Greklands 17 bästa öar – från Samos till Santorini (2023)

KYKLADERNA

1. Antiparos

Antiparos ligger mitt emot Paros, och anses av Parosborna vara den "bonniga" lilla kusinen. Men Antiparos har de senaste åren spottat upp sig och lockar till sig mängder av turister, inte minst från Skandinavien, och en hel del kändisar. Tom Hanks har hus här och kan ibland ses strosande med sin familj på byns huvudgata.

Antiparos är perfekt för barnfamiljer

Antiparos är perfekt för barnfamiljer. Det är gångavstånd till huvudortens sandklädda stränder, gott om pensionat och små hotell och familjevänliga restauranger. Byns huvudgata är dessutom bilfri. Stämningen är varm och familjär. Många turister återvänder år efter år och är tjenis med varandra. Vill du åka hit som ensamresenär är det inga problem. Det är bara att sätta dig på en stol på torget eller bege dig till "Campingstranden" och slå dig i slang med andra som reser själva.
Hitta hit: Hit kan man ta sig med färja från Paros huvudort Parikia (cirka 45 minuter) eller med bilfärja från Pounta på Paros (cirka 10 minuter). Eller flyga till Paros.
Här trivs: Barnfamiljer.

Livadia-stranden på Antiparos. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Mykonos

Mykonos är en av Greklands mest berömda och glamorösa öar. Här samlas de lite bättre beställda för semesterliv bland bättre krogar och ett sent och påkostat nattliv. Ön är också ett begrepp i gaykretsar. Här finns en rad underbara stränder med matchande fina och välskötta hotell och strandklubbar med god mat, dryck, dans och underhållning. Och Mykonos stad (Hora) i sig är en bländande skönhet med sitt havsläge och sju gamla väderkvarnar ståtligt placerade på en ås mot havet.
De bästa stränderna ligger som ett ljuvligt pärlband i vikarna söder om huvudstaden. Fina stränder som Psarou och Platis Yialos ligger bara några kilometer från staden och har bra bussförbindelser.
Hitta hit: Flyg reguljärt till Aten, Samos eller Santorini och fortsätt med båt (från Aten alternativt inrikesflyg).
Bo: Gott om trevligt boende såväl i strandmiljö som i staden.
Här trivs: Nöjessugna badvänner med hygglig budget.

LÄS MER: Bästa hotellen i Aten

Alltid nära havet på Mykonos. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Naxos

Naxos är Kykladernas största ö och har Greklands bästa stränder. Den halvmilslånga barnvänliga stranden Plaka på Naxos västkust, 20 minuter med buss eller bil från Naxos stad, är en förlängning av Agia Anna-stranden som är en av de mest populära på hela ön. Plaka är en strand med sand och platta stenar på sina håll och klart, turkost vatten. I början av den finns uthyrning av solsängar och parasoller, men gå lite längre bort så får du uppleva en mer orörd strand. Det händer att man ser en och annan naken rumpa på de södra delarna av stranden, även om det inte är en officiell nudiststrand. Naxos stad har smala snirklande gränder, pittoreska små butiker och trevliga tavernor. I byar som Chalki och Apiranthos, där biltrafik är förbjudet, kan du uppleva grekiskt vardagsliv medan du sitter på ett kafé med en kall frappé.
Hitta dit: Hit kan man åka med färja från Pireus (cirka 5 timmar), färja från Santorini (2 timmar) eller flyga.
Här trivs: Alla. Okonstlat och jämförelsevis billigt.

LÄS MER: Båtluffa i Kykladerna – stor guide

Underbara stranden Plaka på Naxos. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Santorini

Visuellt är Santorini den mest spektakulära av alla grekiska öar. Att stå högt upp i den branta och närmast trapplika formation som utgör huvudstaden Firás äldsta delar och se solen gå ned över bukten med de små vulkanöarna långt där nere är ett minne för livet. Så fantastiskt vackert!

Byn Pyrgos ligger på Santorinis allra högst punkt

Till Oía åker förälskade par för att solnedgången är världsberömd. Byn är en av de vackraste på Santorini, och många reklambilder som man ser för Grekland är tagna här. Byn, som ligger på en klippa, har utsikt över vulkanerna Palia och Nea Kameni och över ön Thirassia. Byn Pyrgos ligger på Santorinis allra högst punkt, vilket gör att panoramautsikten härifrån är speciell. Härifrån ser man gröna dalar, det blå havet och prunkande vingårdar. Red Beach, nordväst om Firá, är en av Santorinis mest kända stränder med rött vulkaniskt grus. I Kamari, en av de största turistorterna på ön, och längs hela Santorinis östkust finns kilometerlånga svarta lavastränder med klappersten.
Hitta hit: Till Santorini kan man ta sig med färja från Aten (5-8 timmar) eller flyg till Aten, Mykonos, Rhodos eller Kreta och sedan inrikesflyg.
Här trivs: Vuxna par med god kassa.

LÄS MER: 7 höjdpunkter på sagolika Santorini

(Video) 35 Best Beaches of SAMOS, Greece ► Travel video, 11 minutes HD ► Travel in ancient Greece

Santorini är en romantisk vulkanö med svindlande naturupplevelser. Allra häftigast är utsikten från öns huvudort Firá. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 9 måsten i Greklands ögrupp Kykladerna

5. Amorgos

Här hittar man det blåaste havet i Grekland. Och dramatiska berg, pittoreska byar och fina vandringsleder. Känd för att vara inspelningsplats för den kultförklarade filmen Det stora blå från 1988. Det var i samband med filmen som ön fick sitt stora genombrott och turisterna började strömma hit. Berömd är den pittoreska byn Chora och det “hängande” klostret Panagia Chosoviotissa. Inga sandstränder, men klippbad som Agia Anna, Mouros, Plakes och Amoudi.
Hitta hit: Flyg till Aten eller Santorini och därifrån färja eller katamaran till Amorgos.

Amargos har det blåaste havet i hela Grekland. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Folegandros

Till Folegandros åker man för den karga skönhetens skull. De branta bergen är höga och klipporna störtar på sina ställen lodrätt rakt ner i havet. Solnedgången sedd från Panagiakyrkan, eller från klipporna nedanför är makalös. Byn Chora är bilfri och det råder lugn och stillhet över ön, ett perfekt ställe att gå ner i varv på. Angali är den populäraste stranden med kristallklart blåskimrande vatten. Nudism förekommer, till exempel på stränderna Katergo, Agios Nikolaos och Livadaki.
Hitta hit: Flyg till Aten, färja från Atens hamnstad Pireus. Flyg till Santorini, sedan färja.

Vackra och karga Folegandros. Foto: SHUTTERSTOCK

DODEKANESISKA ÖARNA

7. Rhodos

Rhodos är den kanske mest klassiska av alla grekiska semesteröar. Den berömda riddarön har fler soltimmar än någon annan ö i Medelhavet och var ett av de allra första målen när charterindustrin föddes för drygt 40 år sedan.

Bergsbyn Siánna är känd för sina lokala viner och honung

Denna natursköna ö bjuder på ett bergigt, grönt landskap med citrusodlingar och olivlundar. Längs kusten ligger byar, stränder och vikar med kristallklart vatten. Är du soldyrkare och dessutom kulturintresserad har du kommit helt rätt.
Rhodos stad med sin gamla stadsdel är så välbevarad att den har hamnat på Unescos världsarvslista. Vandra i de bilfria medeltidsgränderna, beundra bysantinska kapell och moskén Hassan Pasha. Ungefär fem mil bort ligger Lindos med vita hus i vindlande gränder, historiska lämningar och en antik stadskärna. Här finns också en Akropolisklippa med en ruin av ett gammalt tempel och en slående vy över Medelhavet.
Ta en tur till bergsbyn Siánna, känd för sina lokala viner och honung samt den grekiska spritsorten souma. En annan mysig by är Salakos med en 1 500 meter lång trappa som leder uppför berget. I Salakos ligger Rhodos finaste bysantinska kapell, Agios Nikolaos Fountoukli.
Hitta dit: Till Rhodos kan man ta färja från Aten (cirka 12 timmar) eller flyga.
Här trivs: Här finns något för alla.

Rohdos vackra Lindobukt med Akropolis i bakgrunden. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Karpathos

Den långsträckta ön ligger mellan Kreta och Rhodos i den södra delen av Egeiska havet. På grund av sitt läge kallas den ibland "Rhodos lillasyster". Ön är lite av en doldis men älskas av de redan Greklandsfrälsta som har tröttnat på turistorterna och som vill uppleva det gamla, genuina Grekland. Stamgästerna många. Karpathos är lång och karg och livet är stillsamt. Turisterna lockas av ett flertal fina stränder, pittoreska små byar och dramatisk natur. Karpathos stad kallas också Pigadia och är öns största ort, har en populär hamnpromenad med många tavernor och är en bra bas för utflykter. Populära turistorten Lefkos är en gammal fiskeby med underbara stränder och mysiga tavernor.
Hitta hit: Båt eller flyg från östra Kreta och Rhodos.
Här trivs: De som längtar efter det genuina, stillsamma Grekland.

Mysig taverna i Lefkos stad, Karpathos. Foto: SHUTTERSTOCK

(Video) SAMOS (Σάμος), Greece 🇬🇷 ► Travel video, 2010, 80 min., Full HD ► Travel in ancient Greece

9. Kos

Kos har fått fler lyxiga och fräscha all inclusive-hotell med vackra lägen vid egna stränder, med pooler, restauranger, gym, spa, tennisbanor och mycket mera.
Kos stad har också blivit rejält uppsnyggad. Ett måste där är centrala Eleftheriastorget, som gjort för att sätta sig vid med en kopp kaffe och studera folklivet. Söder om hamnen ligger sköna Lambi Beach som sluttar ned mot havet. En mil utanför staden ligger badorten Tingaki på vars barnvänliga vita sandstrand solparasollerna står tätt. Här är det barnvänligt långgrunt. I ryggen har man vackert disiga bergsklippor med betande hästar på ängar i förgrunden. Rakt fram syns de vackra, vita småhusen på turkiska Bodrumhalvön tvärs över vattnets klarblå spegelyta. En härlig miljö.
Hitta hit: Regjuljärflyg.
Här trivs: De allra flesta, fast för festprissar är Kos inte som förr.

Kos vilda hålligång-profil är sedan flera år starkt nedtonad och numera är fokus i stället riktat mot barnfamiljer och mogna par. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Symi

Symi är framför allt känd för sin hamnstad Gialos som anses vara en av de vackraste i Grekland. Här finns nyklassicistiska ockrafärgade hus, pittoreska tavernor och genuina kaféer. Kvällarna här är magiska och solnedgången fantastisk. Här sitter man länge och njuter.

Stränderna nås lättast med båt

Gillar du att vandra väntar tjusiga utsikter, till exempel den ner mot öns största utflyktsmål, Panormitisviken med sitt 1700-talskloster tillägnat ärkeängeln Mikael. Det bor fortfarande munkar i klostret, och det är möjligt att övernatta för den som öluffar.
På ön finns många badvikar och stränder. Stränderna nås lättast med båt från Gialos hamn varje morgon. En del stränder är dock inte särskilt barnvänliga, då det finns sjöborrar i vattnet. Badskor rekommenderas!
Hitta dit: Till Symi kan man åka färja från Rhodos (cirka 1 timme).
Här trivs: Vuxna kulturintresserade som vill se något vackert. Romantiska par.

Vackra Symi påminner om Italienska Amalfikusten. Foto: SHUTTERSTOCK

11. Patmos

Mitt i huvudorten Chora på öns högsta punkt reser sig Johannesklostret, tillägnat Jesus lärjunge Johannes. Klostret och Uppenbarelsegrottan intill är upptagna på Unescos världsarvslista, och ön lockar till sig många pilgrimer. Patmos kallas ibland för Greklands Jerusalem. Skala är öns största turistort, och det är också här öns hamn ligger. Trots att allt fler turister har hittat hit har staden inte förlorat sin charm.
Patmos är en liten ö med få vägar, bästa sättet att utforska den är med moped. Missa inte Lambi, de magiska stenarnas strand där ingen sten är den andra lik.
Hitta dit: Till Patmos tar man sig med färja från Pireus till Samos (cirka 14 timmar) eller flyg till Samos. Sedan båt (cirka 3 timmar).
Här trivs: Vandrare, badentusiaster, historienördar.

På Patmos finns ett lugn som man inte hittar på många andra grekiska öar. Ön är vykortsvacker med en charmig hamn, en romantisk stad på en klippa, gröna vandringsleder och små badstränder. Foto: SHUTTERSTOCK

JONISKA ÖARNA

12. Zakynthos

Zakynthos är berömt för att ha Greklands mest fotograferade strand, Navagio Beach. Vraket av ett smugglarskepp på stranden har gett den smeknamnet Shipwreck Beach. Men hela ön erbjuder vackra vyer och bra stränder. Zakynthos kallas även för "Levantens blomma" och konkurrerar med Korfu om att vara vackrast av de Joniska öarna. Zakynthos har länge varit omtyckt av grekiska turister och många poeter har prisat detta jordiska paradis, bland annat skrevs Greklands nationalsång här. Kusten är kantad av grottor och varma källor. Argassi och Alikes är två populära och därför ofta väldigt fullsatta stränder. Porto Roma är en idyllisk bukt omgiven av höga berg.
Den lokala miljörörelsen kämpar mot turistnäringen för att skydda stränderna Laganas och Vassilikos där havssköldpaddan caretta-caretta lägger sina ägg.
Hitta dit: Båt från Patras och Korfu eller fastlandet.
Här trivs: Alla kategorier.

LÄS MER: Sola, vandra och ät gott – guide till Zakynthos

Vackra stranden Alikes på Zakynthos. Foto: SHUTTERSTOCK

(Video) 7 Best Greek Islands to Visit | Greek Islands Santorini, Mykonos, Rhodes and More

13. Korfu

Korfu kallas ofta för "den gröna ön". Här finns tjusiga stränder, dramatiska berg och massor av sevärdheter. Det är inte så konstigt att Korfu länge var ett favoritresmål för Europas kungligheter, inte minst det grekiska hovet gillade att semestra här.

De bästa stränderna ligger på Korfus västkust

Ön har en speciell blandning av kulturer och arkitektur, då den upplevt många styren genom historien. Under 400 år, fram till slutet på 1700-talet, var Korfu under venetianskt styre, vilket märks i både matkulturen - som har starka italienska influenser – och arkitekturen. Staden Korfu domineras till exempel av en venetiansk fästning uppe på en klippig udde. De bästa stränderna ligger på Korfus västkust. några favoriter är Agios Giorgios, Ermones och Glyfada. Ön har gott om vandringsleder. Den mest natursköna platsen är stränderna vid klipporna i Paleokastritsa. Högst upp på en bergstopp ligger ett kloster med fantastisk utsikt.
Hitta dit: Till Korfu kan man åka båt från Igoumenitsa på fastlandet (1,5-2 timmar), från Brindisi i Italien (6-8 timmar) eller flyga.
Här trivs: Barnfamiljer, naturintresserade och vandrare.

Porto Timoni-stranden på den gröna ön Korfu. Foto: SHUTTERSTOCK

14. Ithaka

Väster om det grekiska fastlandet ligger Ithaka, den näst minsta av de Joniska öarna. Här bor drygt 3 000 bofasta invånare, men under sommaren fördubblas antalet människor. Ändå slipper man trängas med en massa andra turister och kan i lugn och ro uppleva det äkta Grekland. Sola på oförstörda stränder med rent och kristallklart vatten, alla barnvänliga, relativt långgrunda och utan stora vågor. En del har klappersten, andra sand. På ön finns sju byar eller små städer: Vathy, Frikes, Perachori, Lefki, Platritheias, Kioni och Stavros. Från slutet av juni till mitten av augusti håller varje ort sin egen fest med levande musik, grekisk folkdans och mat och dryck.
I huvudorten Vathys hamn hittar man pittoreska hus målade i pastellfärger och gott om restauranger som serverar hemlagad mat och vin från öns egna vingårdar.
Hitta dit: Enklast att ta sig hit är färja från Patras (cirka 4 timmar). Från Aten till Patras går det buss (cirka 2,5 timmar).
Här trivs: De som vill ta det lite lugnare.

Lilla hamnbyn Kioni på Ithaka. Foto: SHUTTERSTOCK

SARONISKA ÖARNA

15. Hydra

På Hydra finns inga riktiga vägar, och motortrafik är förbjuden, så det är ett paradis för dig som söker tystnad. Man tar sig helt enkelt fram till fots, eller med åsna. Det finns gott om branta vindlande gränder, så det gäller att ha starka ben. Ön, som ligger mellan Aten och östra Peloponessos, är berömd för den vackra arkitekturen i Hydra stad och för att den lockar till sig många kändisar. Den mest berömde var Leonard Cohen som bodde här på 1960-talet och skrev några av sina mest älskade låtar som "Bird on a wire" och "So long, Marianne". En av Cohens goda vänner, författaren Göran Tunström, bodde också här en tid. Husen är traditionellt vitkalkade med blå dörrar och röda tegeltak. Stränderna är stenstränder, de mest populära är Molos, Palamida och Kaminia.
Hitta hit: Till Hydra tar man sig med färja från Pireus (1,5-2 timmar). Eller från grannöarna Poros och Spetses.
Här trivs: Den som vill ha en tyst semester.

Kaminia-stranden på Hydra. Foto: SHUTTERSTOCK

SPORADERNA

16. Skiathos

På Skiathos finns över 60 stränder och några av dem anses vara Greklands vackraste. Ön är ett sedan länge väletablerat turistmål vilket avspeglar sig i prisbilden på barer och tavernor.

För att uppleva Blå grottan tar man sig till öns östtkust med båt

Men det är en trivsam destination, där man kopplar av på näraliggande kilometerlånga sandstranden Megali Ammos eller i hamnen (där du kanske känner igen dig från en av scenerna i filmen 'Mamma Mia', som annars främst är inspelad på grannön Skopelos).
Många gör också utflykter till stränder som barnvänliga och av pinjeträd skuggade Koukounaries eller ungdomliga Banana Beach. För att uppleva Blå grottan tar man sig till öns östtkust med båt.
Hitta dit: Charter med Apollo, Airtours och Ving. Båt från Volos.
Här trivs: Barnfamiljer och alla andra.

Blå grottan på Lalaria-stranden Skiathos. Foto: SHUTTERSTOCK

17. Skopelos

Vackra Skopelos i nordöstra Grekland var förut en tämligen okänd ö ända till inspelningen av den första "Mamma Mia"-filmen. Nu vallfärdar turister från hela världen hit.

(Video) Apollo — Den Grekiska ön Santorini är lika vacker som på vykortet

Milia på västkusten är en av öns populäraste stränder

Ön är perfekt för dig som vill ha en badsemester med familjen. Här möts man av sköna stränder och kristallklara vatten. Alla stränder går inte att nå landvägen, eftersom Skopelos kuster ofta kantas av branta klippor. Det bästa sättet att ta sig dit och hitta en folktom strand är att hyra en båt. Vissa stränder kan man dock åka till med lokala bussar. Milia på västkusten är en av öns populäraste stränder. Hit kan man ta sig med buss. Hovolo är en av de finaste. För att komma hit tar man buss till Elios. Glisteri är en fin stenstrand med kristallklart vatten. Hit går inga bussar, utan det är enklast att ta sig hit med hyrbil. Mysiga Agnondas ligger cirka en mil från Skopelos stad. Stafylos ligger närmast Skopelos stad, cirka 500 meter från busshållplatsen.
Hitta dit: Till Skopelos kan man ta sig med flygbåt från Skiathos (cirka 30 minuter) eller flyga.
Här trivs: Alla kategorier.

Vackraste stranden på Skopelos, Hovolo. Foto: SHUTTERSTOCK

NORDEGEISKA ÖARNA

18. Samos

Samos enorma grönska kommer ofta som en glädjechock för den som är van vid de grekiska öarnas ofta torra och karga landskap. Samos är med sina 35 000 invånare en jätte jämfört med de flesta andra öarna i regionen. Den är dessutom en av av Greklands allra trevligaste.

De mest omtyckta turistmålen är Näktergalsdalen och bergsbyn Manolates

Ön är helt makalöst prunkande ställe och därför inte oväntat berömd för sina goda viner och fina natur. Här finns mycket att se och uppleva och ön gör sig bra för rundturer med cykel, bil eller moped. De mest omtyckta turistmålen är Näktergalsdalen och bergsbyn Manolates. Den vindlande vägen till bergsbyn går genom dalens sprudlande grön dal med oerhörd fågelsång innan den till sist nå den lilla byn vars trånga gränder är fulla av konsthantverkare och krogar. Huvudstaden Vahti (Samos stad), är också intressant: en riktig grekisk stad där vardagslivet står i centrum och semesterfirarna märks ytterst marginellt.
Hitta hit: Reguljärflyg.
Här trivs: Vuxna par och sällskap.

Pittoreska bergsbyn Manolates på Samos. Foto: SHUTTERSTOCK

19. Ikaria

Ikaria liknar ingen annan grekisk ö. En alldeles särskild stämning vilar över Ikaria, vild och vacker med höga berg och djupa dalar. Doften av timjan, salvia och lavendel vilar tung. Den vackraste stranden hittar man i byn Nas. Byn befolkas av ett 50-tal invånare och är byggd längs terrasser ovanför havet. En brant, slingrande trappa tar dig ner till stranden där vågorna är höga och havet turkost.
Hitta hit: Färja från Atens hamnstad Pireus. Färja från Samos, Fourni, Lesbos och Kavala. Inrikesflyg från Aten.

Ikaria liknar ingen annan grekisk ö. Foto: SHUTTERSTOCK

20. Kreta

Greklands största ö Kreta, är också svenskarnas favorit. Chania med sina många badorter är det populäraste området. Längre österut är Rethymnon snäppet trevligare med strand och stad inom gångavstånd. Allra längst i öster hittar vi lite lyxigare Agios Nikolaos.

Den som gillar arkitektur får sitt lystmäte i fiskestaden Rethymnon

Gillar du historia är detta verkligen ön för dig! För hundra år sedan hittade man lämningar från 1300-talet före Kristus vid den arkeologiska fyndorten Knossos, vars mest värdefulla föremål finns numera på det arkeologiska museet i huvudorten Heraklion. I Chania finns ett museum med en permanent utställning med mosaik, smycken, mynt och skulpturer. Janisjarmoskén i Chania är den äldsta ottomanska byggnaden på ön och också värd ett besök. Den som gillar arkitektur får sitt lystmäte i fiskestaden Rethymnon. Bland smala gator och vindlande gränder ligger små hus, kyrkor och moskeér byggda i venetiansk, turkisk och grekisk stil. I den venetianska stadsdelen ligger riddarhuset Loggian, Rimondifontänen från 1626 och den gamla borgen La Fortezza, som nu hyser Rethymnons arkeologiska museum.
Hitta dit: Till Kreta kan man ta båt från Aten (9-10 timmar) eller flyga.
Här trivs: Alla kan hitta sin strand på Kreta.

Över två miljoner turister besöker varje år Kreta – många för att bara sola och bada, andra för att även uppleva en rik kultur och historia. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Härliga Aten – här är det värt att stanna någon dag
LÄS MER:
Thessaloniki – det perfekta resmålet i Grekland

(Video) Upplev grekiskt vardagsliv på charmiga ön Samos

FAQs

Greklands 17 bästa öar – från Samos till Santorini? ›

Greklands bästa öar, Zakynthos, Rhodos, Kreta, Karpathos

Karpathos
Karpathos (Κάρπαθος) är en grekisk ö som ligger i Egeiska havet. Ön är belägen halvvägs mellan Rhodos och Kreta. Med 301 kvadratkilometer är den näst störst i ögruppen Tolvöarna och har knappt 6 000 permanenta invånare.
https://sv.wikipedia.org › wiki › Karpathos
. Vi tipsar om de bästa öarna i Grekland. Stanna på en favorit eller öluffa i den vackra ögruppen.

Vilken grekisk ö är billigast att leva på? ›

Naxos har under många år konkurrerat med Kreta om förstaplatsen på listan över de populäraste resmålen bland Grekland. En av förklaringarna är kanske att detta är en av Greklands billigaste öar. Priserna på hotell, moped- och biluthyrning, liksom på mat och dryck ligger klart lägre än genomsnittet.

Vilken ö i Grekland är finast? ›

1. Santorini: Ett charmigt måste. Det är en av de mest populära destinationerna bland ögruppen Kykladerna i Egeiska havet är så välkänt av god anledning. Öns unika krabblika from och natur kommer sig av ett vulkanutbrott för 3,500 år sedan.

Vilka grekiska öar går det direktflyg till? ›

SAS flyger till Aten, Chania, Korfu, Kreta, Rhodos, Santorini och Thessaloniki i Grekland. Vi flyger till de flesta destinationerna året runt. Några av våra destinationer är säsongsberoende.

Vilken ö i Grekland är varmast? ›

Grekland - Väder och temperatur

Vädret i Grekland är inte oväntat som varmast i juli och augusti. Då är det sköna dryga 30 grader på dagen i hela landet och i topp hittar vi Samos.

Vilken grekisk ö är dyrast? ›

De grekiska öarna Mykonos och Santorini toppar just nu listan för de dyraste öarna i Medelhavet på grund av den höga efterfrågan, enligt en undersökning som webbplatsen Trivago tagit fram.

Vilken grekisk ö har minst turister? ›

Thassos – lugn och ro bland greker

Thassos är något av en hemlighet och är inte så känd för turistmassorna då ön länge har kunnat leva på sina naturrikedomar istället för turism. Många greker semestrar på Thassos då det är nära fastlandet och det gör att ön har kunnat bevara mycket av sin autenticitet.

Vilka grekiska öar ska man besöka? ›

Kos, Kreta och Rhodos är alla kända partyöar. Rhodos tar hem kategorin på grund av de lite mer kvalitativa barerna i den vackra gamla delen av Rhodos stad. Lefkas är en del av de Joniska öarna på Greklands västra sida och här finns det storslagna vikar med höga berg vilket gör ön perfekt för vindsurfare och segelbåtar.

Vilken grekisk ö ska man åka till? ›

Zakynthos har allt du behöver för att kallas den perfekta ön för par. De små byarna längs kusten charmar tillsammans med det vackra landskapet. Nordkusten är den vilda, sydkusten är den mest besökta och har gyllene drömlika stränder.

Vilken grekisk ö har bäst nattliv? ›

Mykonos är den mest glamorösa av de grekiska öarna och är känd för att ha det bästa nattlivet i Greklands övärld. Den här ön passar därför bra att besöka för resenärer som vill uppleva ett energiskt nattliv med mängder av klubbar och barer.

Vilka grekiska öar brinner det på? ›

Grekland genomlider den värsta värmeböljan på 34 år. Elden på Evvia är den värsta i en lång som har drabbat landet. Bränder har bland annat härjat runt Aten, på Rhodos och vid den antika idrottsplatsen Olympia.

Finns det direktflyg till Grekland? ›

Vilka flygbolag erbjuder direktflyg till Grekland? Sunclass Airlines, TUI fly Nordic, Norwegian, Novair, Norwegian Air Sweden, Aegean Airlines, Scandinavian Airlines och SmartLynx flyger alla direkt till Grekland.

Är det dyrt att leva i Grekland? ›

Hotell och restaurang i Grekland var 40 procent billigare än i Sverige förra året, säger statistikern Marcus Sundgren Rydlöv, som gjort undersökningen. Grekland är även ett bra alternativ för den som vill resa runt i landet. Transporterna är ungefär 25 procent billigare än i Sverige.

Vart är bäst att resa i Grekland? ›

Grekiska öar – Hitta din favorit!
 • Rhodos. Rhodos är ett klassiskt grekiskt resmål och faktiskt den grekiska ö som har flest soldagar per år. ...
 • Kreta. På Kreta finns många och långa stränder där barnen kan leka och plaska. ...
 • Kos. Kos passar bra för familjen som inte bara vill bada och sola. ...
 • Korfu. ...
 • Rhodos. ...
 • Kos. ...
 • Korfu. ...
 • Zakynthos.
Jan 13, 2022

Vilken grekisk ö är varmast i september? ›

Varmt i september: 23–28 grader
Luft - dagLuft - nattResmål
28°21°Grekland, Rhodos
28°19°Grekland, Zakynthos
28°19°Spanien, Costa del Sol
28°21°Grekland, Karpathos
42 more rows

Är det dyrt att leva i Santorini? ›

Är Santorini dyrt? Att Santorini skulle vara ett dyrt resmål är en vanlig förutfattad mening. Visserligen finns det riktigt lyxiga hotell och dyra restauranger på ön, och prisnivån är absolut något högre än på vissa andra grekiska öar. I de kända orterna Fira och Oia är priserna generellt lite högre än resten av ön.

Var är det billigt i Grekland? ›

Det finns stora inhemska prisskillnader i Grekland. Turistdestinationer som Santorini, Mykonos och Rhodos är dyra, medan regioner med stor egen produktion, som Makedonien och Kreta, har lägre priser, även om turismen och den höga levnadsstandarden på Kreta drar upp priserna i turistområdena.

Vilken är den mest genuina grekiska ön? ›

Greklands största öar
ÖÖgrupp
1Kreta
2Euboea
3LesbosNorra egeiska öarna
4RhodosDodekaneserna
26 more rows
Apr 26, 2023

Vilka öar ligger nära Santorini? ›

*Att ta sig till Paros är lätt. Ön ligger på den stora färjelinjen som går mellan Pireus (Aten) och Santorini och tar cirka sex timmar. Andra färjerutter (från till exempel Rafina) går även förbi här så det är lätt att planera in ett stopp på Paros vid en öluff.

När är det mest turister i Grekland? ›

Greklands turism är, som för alla medelhavsländer, extremt säsongsbetonad. Man skulle kunna säga att nästan alla kommer mellan maj och oktober, medan nästan ingen kommer mellan november och april.

Vilken grekisk ö är bäst med barn? ›

Vi har listat fem av våra egna smultronställen i Grekland, platser dit vi själva gärna reser med barnen i sommar.
 1. Parga – mysigt och pittoreskt. ...
 2. Kanali – rofyllt och barnvänligt. ...
 3. Naxos – Kykladernas största ö ...
 4. Zakynthos – här trivs havssköldpaddorna. ...
 5. Kreta - möjligheternas ö

Vilken grekisk ö är grönast? ›

Lummig och med varierad natur är Samos den grönaste av de grekiska öarna. Omsluten av havet och med sina höga berg, grönskande dalar och olivlundar är Samos som en dröm.

Vad är bäst Kreta eller Rhodos? ›

Om du vill uppleva mycket på semestern och hinna se så mycket som möjligt av ön kanske en vecka inte räcker på Kreta. Rhodos är betydligt mindre än Kreta så här är avstånden korta. Med hyrbil kan du lätt se hela ön på en dag, i ett lugnt tempo med tid för strandhugg och fotostopp.

Vart är det varmast i Grekland i maj? ›

Varmt i maj: 23–28 grader
Luft - dagLuft - nattResmål
24°14°Grekland, Aten
23°13°Grekland, Korfu
23°14°Grekland, Zakynthos
23°11°Grekland, Halkidiki
28 more rows

Hur tar man sig runt i Grekland? ›

För att ta sig till och mellan öarna är det inrikesflyg eller framför allt färja som är det färdmedel du kommer att nyttja. Olympic Air och Aegan Airlines är de större flygbolagen som trafikerar de flesta öarna med egen flygplats.

Vad heter ön där Mamma Mia spelades in? ›

Filmen som hade premiär 2018 spelades in på den vackra kroatiska ön Vis – som ligger en bit utanför de vackra öarna Brac och Hvar, hit tar du dig med färja från Split som tar ungefär 2 timmar. En gång i tiden var Vis en viktig militärstrategisk plats men har med åren blivit allt mer populär bland turisterna.

Vilka öar ingår i Kykladerna? ›

Kan man dricka vattnet ur kranen i Grekland? ›

Kranvattnet i Grekland anses vara helt säkert, särskilt i större städer. Det kan dock ha en obehaglig bismak av klor. I avlägsna områden och på vissa öar, bland annat Kykladerna, bör man vara försiktig med att dricka kranvattnet.

Kan man koka vattnet i Grekland? ›

Kranvattnet går att dricka och definitivt efter det är kokt, men oftast samkar det inte så bra. Sv: Kranvattnet? I år smakade kranvattnet i Rhodos stad inte så bra som tidigare år.

Vad heter Greklands västligaste ö? ›

På västkusten finns det fina stränder. Korfu är den västligaste av alla grekiska öar.

Vilken grekisk ö är bäst i september? ›

Det regnar dessutom sällan i Grekland i september vilket gör att en septemberresa är ganska solsäker. Medeltemperaturen på till exempel Rhodos i september är 24 grader och i Parga 21 grader. I havet under samma period och på samma platser är medeltemperaturen 26 grader vid Rhodos och 24 grader vid Parga.

Vart i Grekland festar man? ›

Rhodos stad är den största orten på ön Rhodos i Grekland. Varje sommar vallfärdar skandinaviska ungdomar hit för att festa, sola och bada. Är du mellan 18–25 år och är intresserade av en bra festresa med party, fantastiskt väder och en oslagbar stämning så är det till Rhodos du ska åka!

Vilken grekisk ö ligger längst söderut? ›

Den grekiska övärlden delas in i Joniska öarna i väster, Kykladerna i södra Egeiska havet, Tolvöarna (Dodekaneserna) i sydöst, Sporaderna i norra Egeiska havet samt öarna i nordöstra Egeiska havet. Kreta med kringliggande småöar längst i söder utgör ett område i sig.

Vad heter den grekiska halvön? ›

Peloponnesos (grekiska Πελοπόννησος, latin Peloponnesus, svenskt uttal [-'nes:os]), även kallad Morea, är en grekisk halvö som bildar södra delen av det landfasta Grekland. Den skiljs från övriga fastlandet av Korintiska viken och Korintiska näset. Den största staden på halvön är Patras.

Var på Kreta brinner det? ›

Våldsamma skogsbränder pågår på flera platser. På grund av bränderna har över 600 människor evakuerats med båt från ön Evvia, Greklands största ö efter Kreta, i närheten av Aten.

Hur många bebodda öar i Grekland? ›

Hela området är strukturellt instabilt och jordbävningar är mycket vanliga. Grekland har mer än 2500 öar, varav 227 är bebodda. Landet har ett typiskt Medelhavsklimat med milda och regniga vintrar och relativt varma och torra somrar.

Måste man ha visum till Grekland? ›

Vid in- och utresa till Grekland krävs en godkänd resehandling, det vill säga ett giltigt pass eller ett giltigt nationellt id-kort. Resehandlingen behöver vara giltig fram till dess att hemresan har ägt rum.

När är det bäst att resa till Grekland? ›

Det spelar egentligen ingen roll när du åker, Grekland är alltid Grekland, men i olika skepnader. Gillar du lugn och ro åker du i april, maj, september eller oktober. Åker du i juli eller augusti är öarna knökfulla med turister, priserna är högre och solen kan stundtals vara hårdhjärtad.

Hur mycket kostar en middag i Grekland? ›

En enkel middag ca: 5€-8€. En normal middag ca: 8€-14€. En finare middag ca: 14€-50€. En Gyros ca: 2€-5€.

Är Grekland eller Kroatien billigare? ›

Fortfarande billigt fast kronan är svag

Vilket land som är billigast av dessa beror lite på vad man är ute efter. Är det exempelvis boende och måltider på restaurang så är Grekland billigast, följt av Spanien, enligt undersökningen. Hotell och restaurang var 40 procent billigare än i Sverige förra året.

Vad kostar en pizza i Grekland? ›

Pizza som kostar runt 10 euro (räcker för 2 vuxna) Färdiggrillad kyckling (som man kan köpa hem) med egengjord sallad ca 8 euro. Hemmagjorda köttfärsbiffar (köps färdiga hos den lokala slaktaren) och pasta. ”Restaurangmat” som tex kotletter, moussaka, kalamari, grekisk husmanskost runt ca 7-11 euro.

Vad kostar 1 vecka i Grekland? ›

Om du vill tillbringa en vecka i Grekland kommer kostnaden för din vistelse att vara: 7,200 SEK (637 EUR) -en billig vistelse i 7 dagar i Grekland. 8,000 SEK (707 EUR) - en budgetresa i 7 dagar i Grekland.

Vart i Grekland ska man åka i oktober? ›

Vill du ha lite lagom varmt i oktober, med behaglig sommarvärme på ca 20-25°, är Rhodos, Cypern och Kanarieöarna utmärkta resmål för dig. Ca 6 timmars flygresa tar till dig rejäl värme på drygt 30° i Egypten och Dubai.

Vilken grekisk ö är varmast i oktober? ›

Rhodos är varmast med en medeltemperatur på 24 grader, Kreta ligger som nummer 2 och Santorini som nr. 3. På Korfu ligger dagstemperaturen på omkring 20-22 grader och ön är därför idealisk för en aktiv semester.

Kan man bada i Grekland i oktober? ›

Bad i Grekland i oktober är behagligt (i bästa fall)

Havsvattnet är omkring 22.1°C (min/max: 20.1°C/24.6°C) och gör det generellt möjligt att stanna i vattnet länge. Bada i oktober i Thessaloniki är möjligt men havsvattnet är mycket kallt.

Vart är det billigt i Grekland? ›

Det finns stora inhemska prisskillnader i Grekland. Turistdestinationer som Santorini, Mykonos och Rhodos är dyra, medan regioner med stor egen produktion, som Makedonien och Kreta, har lägre priser, även om turismen och den höga levnadsstandarden på Kreta drar upp priserna i turistområdena.

Var är billigast att leva? ›

Med avsevärt lägsta index tar Pakistan platsen om världens billigaste land att bo i.

Är det billigt eller dyrt i Grekland? ›

Hotell och restaurang i Grekland var 40 procent billigare än i Sverige förra året, säger statistikern Marcus Sundgren Rydlöv, som gjort undersökningen. Grekland är även ett bra alternativ för den som vill resa runt i landet. Transporterna är ungefär 25 procent billigare än i Sverige.

Vart är det billigast att leva i Europa? ›

Hela Europalistan, från billigast till dyrast
 • Charkiv, Ukraina 24.5.
 • Lviv, Ukraina 26.2.
 • Odessa (Odessa), Ukraina 26.6.
 • Dnipro, Ukraina 27.1.
 • Pristina, Kosovo (omtvistat territorium) 29.9.
 • Kiev, Ukraina 30.8.
 • Nis, Serbien 33.2.
 • Chisinau, Moldavien 33.9.
Jan 10, 2023

Vilken ö ska man välja i Grekland? ›

Grekiska öar för dig med småttingar

Zakynthos långgrunda stränder och Naxos mjuka sandstränder passar perfekt för minstingarna. Antiparos, Korfu och Kreta är andra öar med fina barnvänliga stränder där hela familjen trivs.

Vart är det billigast att resa 2023? ›

Med de billigaste länderna först:
 • Pakistan, 21%
 • Sri Lanka, 22%
 • Algeriet, 24%
 • Tunisien, 24%
 • Indien, 26%
 • Bangladesh, 26%
 • Nepal, 27%
 • Egypten, 28%
Jan 21, 2023

Vilket europeiskt land är bäst att bo i? ›

Bästa landet är Norge, följt av Finland och Danmark med Sverige på sjunde plats. Elva av de 20 högst placerade länderna är EU-länder. De tre sämsta EU-länderna var Rumänien, Bulgarien och Ungern.

Vilket land är dyrast i världen att bo i? ›

Hongkong är fortsatt världens dyraste stad 2022. På listan av världens dyraste städer hamnar många asiatiska metropoler i topp.

Vad kostar en måltid på Samos? ›

I Samos kan du välja en måltid från många olika typer av kök. Till exempel, en måltid för två personer, på en restaurang: Asiatisk restaurang 331 SEK (29 EUR) Kinesisk restaurang 245 SEK (21 EUR)

Vilket är det dyraste landet i Europa? ›

Schweiz är Europas dyraste land, medan Luxemburg är dyrast bland EU-länderna, framkommer det i Eurostats sammanställning. Finland ligger över medeltalet i EU också då det gäller livsmedel och alkoholfria drycker, men både Sverige och Danmark är dyrare.

Vilka länder är billigast att turista i? ›

Topp 10 billigaste länderna i världen
 • Srilanka, Yala Park.
 • Turkiet.
 • Vietnam.
 • Indien.
 • Thailand.
 • Nepal.
 • Bhutan.
 • Singapore.

Vilket är det bästa landet att leva i? ›

En ny mätning från tidingen US News & World Report visar att Sverige är världens bästa och enklaste land att bo i. Det baseras på faktorer som närhet till bra skolor, jämställdhet och bra sjukvård bland annat. – Sverige slår alla andra nordiska länder.

Videos

1. Hissnande utsikter på historiska Korfu
(Apollo Sverige)
2. Badparadiset Naxos - Kykladernas största ö
(Apollo Sverige)
3. Hur man backpackar Grekland: MILOS, vackraste ön i hela Grekland!
(Catrin Da)
4. SYROS (Σύρος), Greece 🇬🇷 ► Travel video, 72 min. 4K ► Travel in ancient Greece - INEX
(Robert Polasek - Touch of Greece)
5. The Beautiful Island of Santorini - 7.5 mile/12km Hike - 4K - with Captions
(Prowalk Tours)
6. Backpackar - RESEVLOGG FRÅN GREKLAND (Mykonos och Santorini båtluff)
(Wilma Björkman)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated: 04/07/2023

Views: 5551

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.